Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Istanbul, orașul antic și modern în același timp

Travel Tips CityBreak Special

Istanbul este un oraș fascinant, singurul din lume situat pe două continente, Europa și Asia, separate de Strâmtoarea Bosfor. Este unul dintre cele mai mari orașe ale lumii, unde se poate observa întrepătrunderea dintre civilizația vestică, modernă, și tradiționalismul estului. Deși nu este capitala Turciei, Istanbul este cel mai mare oraș al țării, cu peste 13 milioane de locuitori, populație mai mare decât cea a Belgiei!

Orașul a fost declarat în 2010 Capitala Europeană a Culturii. Datorită combinației impresionante de culturi și stiluri arhitecturale, Istanbul atrage anual milioane de vizitatori, fascinați de frumusețea numeroaselor atracții ale orașului. Printre acestea se numără: Moscheea Albastră, Biserica Sfânta Sofia, Palatul Topkapi, Palatul Dolmabahce, Turnul și Podul Galata.

Moscheea Albastră reprezintă simbolul Istanbului, este cea de-a doua moschee din lume ca mărime și prima moschee cu șase minarete. Minaretele sunt cele mai înalte puncte ale unei moschei, aflate în colțurile acestora și de la balconul cărora preoții musulmanilor anunță ora de rugăciune. Atunci când a fost construită, Moscheea Albastră avea un minaret în plus față de Marea Moschee de la Mecca, 4 fiind numărul maxim al moscheilor la acea vreme. Ulterior i s-a adăugat și cel de-al șaselea minaret. A fost construită între anii 1609 și 1616, cu scopul de a rivaliza cu Hagia Sofia.

Pe lângă atracțiile culturale, istorice și arhitecturale, Istanbul are mult mai multe de oferit. Bibliotecile și universitățile, teatrele, sălile de concerte, galeriile de artă și diversele expoziții sunt completate de posibilitatea relaxării într-unul din parcurile orașului, precum Parcul Miniaturk sau Parcul Gulhane, o activă și variată viață de noapte sau spectacole fotbalistice alături de cei mai fanatici mcrobiști. Însă sportul preferat al turiștilor ce ajung în Istanbul este cu siguranță shoppingul.

Istanbul este fără îndoială un paradis al cumpărăturilor. Marele Bazar al orașului, cel mai vechi și cel mai mare bazar acoperit din lume, dispune de 60 de străzi și în jur de 5000 de magazine, ce atrag zilnic până la 400000 de vizitatori. Are patru porți principale, iar tarabele sunt organizate după tipul mărfurilor, de la bijuterii și ceramică la covoare și broderii. Marele Bazar este unul dintre cele mai importante centre comerciale ale lumii încă de la construcția lui, în 1641. Însă nu doar aici se pot face cumpărături în Istanbul. Pe lângă negocierile ce au loc în bazar, orașul oferă și magazine de renume, cu branduri cunoscute și mall-uri uriașe.