Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Napoli – culoare, istorie si pizza

Travel Tips CityBreak Special

Napoli se numără printre cele mai vechi orașe ale Europei și cel de-al treilea oraș ca mărime al Italiei, fiind o destinație fermecătoare, contrastantă, ce își încântă turiștii cu numeroase atracții. Diversele culori și arome, împreună cu bogata cultură și istorie se întrepătrund într-un amestec uimitor de distracție și frumusețe. Vechea capitală a Regatului celor Două Sicilii încă face cinste expresiei "Să vezi Napoli și apoi să mori".

Napoli are multe povești de spus, datorită unei istorii ce se întinde de-a lungul a peste două milenii. Sub diverse stăpâniri, orașul a continuat să prospere și păstrează acum mărturii ale numeroaselor culturi ce și-au lăsat amprentele aici de-a lungul timpului. Centrul istoric al orașului este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar cele 448 biserici fac din Napoli orașul cu cel mai mare număr de biserici din lume.

Domul din Napoli este simbolul orașului și cea mai importantă biserică. A fost construit în secolele XII – XIV, sub domnia lui Carol Robert de Anjou. De-a lungul timpului, a avut parte de mai multe campanii de renovare.

Muzeul Național de Arheologie este cel mai important astfel de muzeu din Europa, ce conține, printre altele, și obiecte recuperate din ruinele orașelor Pompeii și Herculaneum.

Museo di Capodimento a fost deschis în anul 1950 și adăpostește opere ale unor artiști precum El Greco, Titian, Rafael sau Caravaggio, ce au aparținut familiei Farnese.

Castel dell´Ovo este o fortăreață ridicată de normanzi în secolul al XII-lea, ce a avut de-a lungul timpului un important rol strategic.

Palatul Regal a funcționat ca reședință regală în secolul al XVIII-lea și se bucură de o impresionantă arhitectură renascentistă. În jurul său pot fi admirate și superbele grădini.

În apropiere de Napoli se află Sorrento, dar și insulele Capri și Ischia, destinații preferate de către cuplurile aflate în luna de miere. Sunt destinații romantice, ce beneficiază de peisaje extraordinare și care merită văzute. De asemenea, orașul este străjuit de vulcanul Vezuviu, vulcanul activ ce a îngropat în cenușă orașele Pompei și Herculaneum, în anul 79 d. Hr. Înconjurat de un parc național, vulcanul constituie unul dintre cele mai atrăgătoare obiective din Napoli.

Tradiția culinară a orașului este un alt motiv pentru a-l vizita. Printre cele mai apreciate preparate napoletane se numără: tradiționala pizza, variatele rețete de paste, printre care spaghetti alla puttanesca – paste cu sos de roșii, măsline și capere sau pasta con il nero di seppia – paste cu sos negru, de sepie, parmigiana di melanzane – vinete cu parmezan, cozze – scoici cu sos picant sau impepata di cozze – midii prăjite. Ca și deserturi, nu trebuie ratate delicioasele gelato, tiramisu sau cantucci con vin santo – biscuiți cu vin dulce.