Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Budapesta, orașul festivalurilor

Travel Tips CityBreak Special

Budapesta este un oraș minunat, romantic și cultural, excelent pentru o vacanță perfectă. Cu monumente spectaculoase, peisajele oferite de Dunăre și eleganța sa, capitale Ungarie este cu siguranță una dintre cele mai frumoase capitale europene. Iar pe lângă numeroasele obiective turistice ce pot fi admirate, Budapesta găzduiește și o serie de festivaluri, concerte sau evenimente sportive, ce își așteaptă vizitatorii.

Așezat pe ambele maluri ale Dunării, orașul este format din două părți, Buda și Pesta, despărțite de fluviu pe o lungime de 28 km. Buda este amplasată pe o colină și impresionează prin zona istorică, cu străzi și case medievale, muzee și ruine ale ocupației romane, în timp ce Pesta este partea dinamică, unde se află și impresionanta clădire a Parlamentului, cafenele, magazine și piețe de antichități și zona de promenadă. Budapesta este și capitala cu cele mai multe izvoare termale din lume, Băile Gellert și Szechenyi fiind printre cele mai căutate de către turiști.

Marea Sinagogă din Budapesta este cea de-a doua sinagogă din lume ca mărime și impresionează prin frumusețea decorurilor sale, cu o suprafață de 2000 m². Poate adăposti până la 3000 credincioși.

Piața Eroilor face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, având în centrul său Monumentul Mileniului, ridicat pentru a marca o mie de ani de la așezarea ungurilor în Câmpia Panoniei.

Biserica Matthias și-a primit numele de la faptul că a fost locul nunții regelui Ungariei, Matei Corvin. A fost reconstruită de mai multe ori, iar stilul arhitectural prezent este cel gotic.

Basilica Sf. Ștefan este cea mai mare biserică din oraș și adăpostește mâna Sfântului Ștefan, primul rege al Ungariei și patronul spiritual al țării.

Budapesta este un oraș  vesel, animat, cu o viață de noapte activă și numeroase posibilități de petrecere a timpului liber și cu un calendar al evenimentelor foarte încărcat. Peste 400 000 de oameni ajung la Budapesta în fiecare an în luna august, pentru Festivalul Sziget, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume. Festivalul Primăverii, Săptămâna de Film, Carnavalul Folclorului Dunărean sau Festivalul Internațional al Vinurilor sunt alte manifestări ce atrag turiștii în capitala Ungariei.

Marele Premiu de Formula 1 al Ungariei este un alt eveniment ce atrage atenția asupra orașului de pe Dunăre. Cursa se organizează la Hungaroring, lângă Budapesta, încă din 1986. Circuitul are o lungime de cca. 4380 m, iar datorită secțiunilor înguste și curbelor strânse, este comparat adesea cu cel de la Monaco. De-a lungul anilor, pista a fost martoră a câteva dueluri impresionante. În jur de 200000 spectatori ajung aici în fiecare an pentru a admira puternicele mașini și cei mai rapizi șoferi.