Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Valencia – un amestec de culoare și cultură

Travel Tips CityBreak Special

Valencia, cel de-al treilea oraș ca mărime al Spaniei, se bucură de recunoaștere internațională ca fiind unul dintre cele mai frumoase orașe europene.  Încă din cele mai vechi timpuri, Valencia a fost disputată  pentru poziția sa excelentă, pe malul Mării Mediterane, unde soarele strălucește peste 300 zile pe an și pentru solurile sale fertile. Numele orașului are origini latine, "Valentia", ce se traduce prin "putere" sau "valoare".

Valencia își surprinde vizitatorii cu amestecul armonios dintre istorie și modernitate. De la întemeierea sa de către romani, acum mai bine de 2000 ani, a fost invadat de-a lungul timpului de mai multe popoare ce îi râvneau bogățiile. Vizigoții și arabii au transformat Valencia într-un important centru economic și cultural. Celebra legendă a lui "El Cid" este legată de istoria Valenciei, acesta fiind primul eliberator al orașului. Moștenirea acestei istorii zbuciumate poate fi admirată în arhitectura clădirilor valenciene.

La Lonja este o impresionantă clădire construită în stil gotic, folosită în trecut ca și centru comercial. Dispune de o superbă sală a  coloanelor și a fost înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

Muzeul IVAM sau Institutul Valencian de Artă Modernă expune unele dintre cele mai apreciate lucrări de artă contemporană și include centrul Julio Gonzalez și Sala de la Muralla.

Torres de Serrano sunt două turnuri ce făceau parte din vechiul zid de apărare al orașului. De-a lungul timpului, au servit drept temniță sau arc de triumf pentru diferite festivități.

Corida din Valencia, folosită pentru luptele cu tauri, este una dintre cele mai mari astfel de arene ale Spaniei. Cu o arhitectură asemănătoare Colosseumului roman, arena are 4 galerii și 384 arcuri.

Grădinile Turia, cea mai mare grădină urbană din Europa, reprezintă un complex de parcuri create în albia râului cu același nume. Atracția principală este locul de joacă Gulliver, unde uriașul lui Jonathan Swift stă întins pe nisip, iar mai multe tobogane coboară de pe trupul acestuia.

Valencia este un oraș activ, ce pune la dispoziția turiștilor o serie de posibilități de petrecere a timpului liber. Plaja El Saler oferă cursuri și echipamente pentru practicarea sporturilor nautice precum windsurfing sau canoe, dar și excursii cu barca sau cu iahtul. Și viața de noapte este una activă, Carmen fiind principalul cartier unde sunt concentrate barurile și cluburile. Orașul este recunoscut și pentru festivitățile diversificate, de la celebrări religioase precum La Semana Santa sau Virgen de los Desamparadas, la festivaluri de lumină și culoare precum Las Fallas, Bous a la Mar, Ziua Comunității Valenciene sau La Tomatina.

La Tomatina sau Bătălia Roșiilor este un festival anual ce are loc în ultimul weekend din august în Bunol, în apropierea Valenciei. Mii de oameni participă la "cea mai mare bătaie cu mâncare din lume", eveniment ce a început încă din anul 1945. Participanții se bat cu roșii timp de o oră, sfârșitul luptei fiind anunțat de o împușcătură. Urmează procesul de curățare, în cadrul căruia se aruncă cu apă în piață și peste participanți.