Despre Praga, orașul cu sute de nume
Praga este fără îndoială unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei și ale lumii, un oraș modern și vibrant, plin de energie, ce oferă turiștilor muzică și artă, evenimente culturale, distracție și shopping. “Mama Orașelor”, ”Orașul de Aur” sau ”Orașul celor 100 de Turle” sunt doar câteva dintre denumirile pe care Praga le-a primit de-a lungul timpului. Centrul său istoric a fost inclus în întregime pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO încă din anul 1992.
Praga dispune de numeroase obiective și monumente istorice, de locuri frumoase și încântătoare. Poți reveni în Praga de câte ori vrei, cu siguranță te va impresiona câte ceva de fiecare dată. Traversat de râul Vltava, orașul este străbătut de numeroase poduri, ce constituie adevărate opere arhitecturale. Majoritatea atracțiilor turistice sunt concentrate în centrul vechi al orașului, în cartierele istorice Hradèany, Malá Strana, Staré Mìsto și Nové Mìsto.
Castelul Praga, principalul obiectiv turistic al orașului și reședința tuturor regilor Boemiei, este cel mai mare complex medieval din Europa, cu o suprafață de 7,28 hectare.
Podul lui Carol, cel mai vechi pod din Praga, datează din anul 1357 și are o lungime de 516 metri, fiind străjuit de 30 statui impresionante, despre care se crede că au puteri tămăduitoare.
Catedrala Sf Vitus este cea mai importantă catedrală a țării și un extraordinar monument al arhitecturii gotice. Aici sunt înmormântați episcopi, regi, prinți și împărați ai Boemiei.
“Casa care dansează”, cunoscută și sub numele de “Ginger și Fred”, este o construcție inedită, avangardistă, ce găzduiește și un restaurant pe acoperișul său.
Grădina Zoologică din Praga este cea de-a doua ca mărime din Europa și adăpostește cca. 4600 exemplare de animale, unele dintre ele regăsindu-se doar aici.
Perfect pentru a fi vizitat în orice perioadă a anului, Praga oferă în timpul iernii unele dintre cele mai frumoase Piețe de Crăciun ale Europei. Cea mai vizitată este cea din Orașul Vechi, urmată de cele din Piața Sf Vaclav, Havelske Trziste sau Namesti Miru. Spectacolele și concertele de colinde însoțesc miile de luminițe și creează astfel o atmosferă de poveste. La tot pasul poți gusta dulciurile tradiționale, lichiorul de miere sau vinul fiert, ce înlocuiesc în această perioadă berea atât de iubită de cehi.
Un alt supranume cu care Praga s-a ales de-a lungul timpului este cel de “capitală a berii”. Fabricarea berii s-a înregistrat în Praga pentru prima dată în anul 993 la mănăstirea benedictină Brevnov, după care s-a răspândit și a devenit principala activitate a călugărilor din întreaga țară. Locuitorii orașului numesc berea cu mândrie “pâine lichidă”. Pilsner, unul dintre cele mai faimose branduri de bere din lume, a fost creat aici. Multe dintre micile fabrici răspândite pe teritoriul orașului nu își vând produsele în baruri sau supermarketuri, așa că te invităm să faci un tur al acestora.