Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Descoperă Dortmund, orașul de oțel devenit metropolă cosmopolită

Travel Tips CityBreak Special

Dortmund, centrul administrativ, comercial și cultural al regiunii Renania de Nord - Westfalia, are o mulțime de lucruri interesante de oferit turiștilor săi. Cu o mare varietate culturală, un număr impresionant de muzee, muzică de primă clasă, bucătărie internațională, fotbal la cel mai înalt nivel, orașul are câte ceva pentru fiecare. Cu alte cuvinte, Dortmund este un oraș ce merită vizitat!

Datorită specificului său industrial din trecut, Dortmund a fost numit mult timp și ”orașul de oțel”. Însă lucrurile stau altfel astăzi, fabricile au fost înlocuite de companii de tehnologie înaltă, iar Dortmund a devenit un oraș cosmopolit și o adevărată ”metropolă verde” a regiunii. Obiectivele turistice ale orașului sunt un amestec între vechi și nou, între tradiție și modernitate.

Parcul Westfalen este principala atracție a Dortmundului, fiind unul dintre cele mai mari parcuri urbane ale Europei, cu o suprafață de cca. 70 ha. Este locul în care se desfășoară numeroase expoziții de flori și cele mai multe evenimente în aer liber. Terase, locuri de joacă, terenuri de sport întregesc peisajul.

Turnul Florian sau Florianturm este un turn de telecomunicații, numit după Sf. Florian, apărătorul grădinilor ce înconjoară turnul. Cele două platforme panoramice și restaurantul oferă vederi extraordinare asupra orașului. În momentul construcției, la sfârșitul anilor 50, cu cei 220 metri, era cea mai înaltă clădire din Germania.

Muzeul Istoriei Artei și Culturii este cel mai vechi muzeu cultural din zona Ruhr. Exponatele prezintă istoria orașului, dar și prețioase piese de tacâmuri de argint sau porțelanuri fine.

Cele patru biserici medievale ale orașului: Petrikirche, Marienkirche, Reinoldikirche și Propsteikirche sunt adevărate opere de artă, ce au suferit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă au fost refăcute în ultimele decenii. În Biserica Sf. Petru se află celebrul altar Antwerp, ce datează din 1521, numit și ”minunea de aur a Dortmundului”.

Piața Veche se află chiar în centrul orașului. În secolul al 13-lea, acesta era punctul de întâlnire al comercianților și meșteșugarilor. Aici puteți admira fântâna Bläserbrunnen, construită în 1901 și al cărui scop era de a adăpa animalele din oraș.

În lumea sportului, Dortmund este cunoscută pentru echipa locală, Borussia Dortmund, unul dintre cele mai de succes cluburi ale Germaniei. Foști campioni ai Germaniei, câștigători ai Ligii Campionilor și ai Cupei UEFA, cei de la Borussia joacă meciurile de acasă pe Westfalenstadion, cunoscut în prezent ca și Signal Iduna Park. Fanii fotbalului din toată lumea vizitează Dortmund pentru a participa la un meci din tribunele acestui stadion, suporterii echipei fiind recunoscuți pentru atmosfera impresionantă.

Un alt eveniment ce atrage europenii în Dortmund este Piața de Crăciun din oraș. De la jumătatea lunii noiembrie și până la sfârșitul anului, Hansaplatz este înțesată de turiștii ce vin să admire cel mai înalt brad de Crăciun din lume. Un înger de 4 metri stă în vârful bradului înalt de 45 metri, decorat cu peste 48 000 luminițe. Pe lângă tradiționalele cadouri de Crăciun, se pot achiziționa și obiecte de artizanat din diferite alte culturi. De asemenea, o gamă largă de delicii culinare și tradiționalul vin fiert își așteaptă degustătorii.