Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Tirolul de Sud, diversitate și tradiție în inima Alpilor

Travel Tips Go For Snow ®

Tirolul de Sud este o zonă ce se remarcă prin contraste, cu o bogată diversitate culturală și totodată un paradis al sporturilor de iarnă. Cunoscută și sub numele italian, de Alto Adige, Tirolul de Sud este cea mai nordică provincie a Italiei. Aici se combină într-un mod aparte solemnitatea muntenilor cu spiritul vesel al italienilor, peisajul mediteranean cu vârfurile alpine, tradițiile adânc înrădăcinate cu cosmopolitismul. Farmecul stațiunilor constă în varietatea și în armonia contrastelor.

Tirolul de Sud are în spate o tradiție îndelungată pentru practicarea sporturilor de iarnă. Se suprapune cu regiunea Dolomiti Superski, ce oferă peste 1200 km de pârtii de schi și 1177 km de piste de schi fond, dar și peste 450 de instalații pe cablu, ce deservesc turiștii. Alpii Dolomiți, declarați Patrimoniu Mondial de către UNESCO, oferă o gamă largă de activități din care turiștii pot alege: schi, snowboard, patinaj și săniuș, apres ski, evenimente culturale, restaurante de primă clasă sau shopping de calitate.

Santa Christina este una din cele mai frumoase stațiuni de schi ale Italiei, iar în anul 2004 a fost denumită capitala zăpezii. Stațiunea se află la altitudinea de 1428 metri și oferă acces facil la pârtiile de schi.

Ortisei sau St. Ulrich este principalul centru cultural din Tirolul de Sud. Centrul stațiunii este caracterizat de clădirile în culori pastelate, magazine și restaurante.

Valdaora sau Olang este un excelent punct de pornire către celelalte stațiunii, fiind situată chiar în inima Tirolului de Sud. Este alegerea ideală pentru familiile cu copii.

Timp de secole, văile Tirolului de Sud au reușit să nu adopte influențele primite din exterior. Poveștile și tradițiile au fost continuate din generație în generație și se păstrează până astăzi. De la portul tradițional, încă prezent pe străzi și până la gastronomia specifică, Tirolul de Sud este o zonă unică, de basm, ce merită vizitată. De asemenea, datorită amplasării pe versanții sudici ai Alpilor, Tirolul de Sud este o importantă regiune viticolă.

Începând cu 28 noiembrie, mai multe orașe din Tirolul de Sud deschid porțile Piețelor de Crăciun. Printre acestea se numără Bolzano, Chiusa, Bressanone sau Brunico. Atmosfera magică a Crăciunului din Alpi vine cu mici decorațiuni executate manual, cadouri sau mâncăruri tradiționale, dar și cu aroma Glühweinului, vinul fiert cu aromat cu diverse mirodenii. Pe 5 decembrie are loc Krampus Parade, o tradiție austriacă legată de sărbătoarea Sfântului Nicolae.