Veneția - magie și romantism
Cunoscut în special pentru atmosfera sa romantică ce inspiră turiștii, Veneția este cu siguranță una dintre destinațiile preferate de vacanță ale europenilor. Despre Veneția se spune că ar fi cel mai frumos oraș construit de mâna omului, fiind fondat acum peste 1500 ani pe 117 insule, legate între ele de 150 canale și 400 poduri. Din 1979, întregul oraș, alături de lagună, au fost înscrise pe lista Patrimoniului Mondial al Umanității de către UNESCO.
Farmecul și unicitatea Veneției provin în primul rând din înfățișarea deosebită a acesteia. Astfel, clădirile nu sunt construite pe suprafața propriu-zisă a insulei, ci pe niște piloni de lemn, cca. 100 000. Cei mai mulți dintre aceștia, aflați sub apă de peste 15 secole, sunt încă intacți. Centrul istoric al orașului este împărțit în șase cartiere sau sestieri: Cannaregio, Castello, Dorsoduro, San Marco, San Polo și Santa Croce.
Marele Canal este, după cum îi spune și numele, cel mai mare dintre canalele Veneției. Cu o lungime de cca. 3,8 km și o adâncime medie de 5 metri, este adesea numit "cea mai frumoasă stradă a Veneției". Transportul este asigurat de vaporetti sau taxiuri pe apă, însă cei mai mulți turiști preferă plimbările cu gondola. Primul pod construit peste acest canal a fost Podul Rialto, ce cuprinde 3 sensuri de mers: pe mijloc se desfășoară sensul pentru comercianți, iar de-a lungul balustradelor există două sensuri pentru pietoni.
Printre cele mai vizitate obiective din Veneția se numără Bazilica San Marco - cunoscută și ca Domul din Veneția, Palatul Dogilor - locul de unde era condusă Republica Venețiană, Castelul Ca d’Oro, Palatul Grassi sau Podul Suspinelor. Acest pod se întinde între Palatul Dogilor și Prigioni Nuove, închisoarea fondată în secolul al XVII-lea. Numele i-a fost dat de Lordul Byron, referindu-se la suspinele condamnaților ce mergeau către închisoare și admirau pentru ultima dată priveliștea orașului.
În fiecare an, cel mai frecvent în luna februarie, în oraș are loc celebrul carnaval, cea mai importantă manifestare culturală a Veneției. La începuturi, în secolul al XII-lea, carnavalul avea scopul de a ascunde diferențele dintre clasele sociale. Astfel, pentru câteva ore, toată lumea se bucura de egalitate în spatele măștilor. Măștile venețiene sunt astăzi cunoscute în întreaga lume. Cele mai cunoscute sunt Bauta - albă, ce acoperă toată fața, cu un nas înconvoiat, Moretta - de formă ovală, din catifea neagră, purtată exclusiv de femei și Larva - de obicei albă, executată din ceară fină. În 2016, carnavalul se va desfășura între 23 ianuarie și 9 februarie.