Fereastra ta spre lumea vacanţelor

Florenta - orașul muzeu al artei italiene

Travel Tips CityBreak Special

Florența, orașul de pe râul Arno, este o destinație specială, fiind recunoscută în primul rând pentru numeroasele relicve istorice și capodopere ale marilor maeștri ai Umanismului și Renașterii. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Italiei, Florența este numit “Leagănul Renașterii” și atrage turiști din întreaga Europă ce vor să admire bisericile impresionante, clădirile impozante și muzeele ce o transformă într-un oraș unic.

Orașul s-a dezvoltat datorită patronatului familiei de Medici, ce a condus orașul timp de aproape patru secole. Această familie a fost una dintre cele mai importante familii de nobili din istoria Italiei și Europei, oferind de-a lungul timpului bancheri, papi, cardinali și chiar și regi și regine. Mulțumită înțelepciunii lor și atracției către frumos, numeroase figuri istorice și-au găsit elanul creativ în Florența.

O mare parte a celor mai cunoscuți artiști italieni și experți în diferite domenii s-au născut în Florența sau s-au stabilit aici pentru o bună perioadă de timp. Așadar, Florența a inspirat în decursul secolelor personalități precum sculptorii Donatello și Ghiberti, pictorii Rafael, Michelangelo, Botticelli și Giotto, Leonardo Da Vinci, poetul Dante și filosoful Niccolo Macchiavelli, exploratorul Amerigo Vespucci sau astronomul Galileo Galilei. Iar imaginea artistică a Florenței continuă cu operele designerilor vestimentari Gucci, Cavalli sau Salvatore Ferragamo.

Principalele puncte de reper ale Florenței sunt Ponte Vecchio, Domul și Galeria Uffizi. Ponte Vecchio, după cum îi spune și numele, este cel mai vechi pod al orașului. Inițial, aici se afla cea mai mare piață de pește și carne, însă Lorenzo de Medici a hotărât să transforme podul în sediul bijutierilor din Florența, fiind păstrat astfel până în prezent. Conform unei povești, podul este singurul monument ce nu a suferit în urma bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial, pentru simplu motiv că i-a plăcut lui Hitler!

Este cunoscut faptul că Toscana este locul celor mai bune vinuri, așa că Florența îi urmează exemplul. De asemenea, regiunea beneficiază de cele mai delicioase brânzeturi. Printre specialitățile culinare de care te poți bucura în orașul de pe Arno se numără Panzanella - pâine italienească cu roșii și busuioc, Pappa al Pomodoro - o supă de tomate, Bistecca alla Fiorentina - o friptură dintr-un anumit tip de vită sau Tagliata - friptură de vită cu parmezan.