Roma, despre măreția capitalei unui imperiu
“Orașul Etern”, “Orașul de pe Șapte Coline”, “Caput Mundi” - oricum o numim, Roma este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase și mai iubite orașe ale Europei și ale lumii. Un oraș magic, Roma va face pe oricine îi colindă străzile să se îndrăgostească iremediabil de acest loc unde la fiecare pas întâlnim urme ale istoriei mărețe a antichității.
Fosta capitală a Imperiului Roman, capitala Italiei încă din 1870, sediul Bisericii Catolice și a guvernului italian, Roma este situată pe malul fluviului Tibru. Este un contrast între vechi și nou, între istorie și modernitate. Piețe publice, biserici și amfiteatre, temple, terme, distribuite în cadrul unei rețele stradale bine puse la punct, Roma pune cel mai bine în evidență măreția lumii antice.
Colosseumul este cel mai renumit simbol al Romei, cel mai mare amfiteatru al lumii romane, un loc dedicat spectacolelor. Locul de întâlnire al gladiatorilor mai este numit și “Amfiteatrul Flaviilor”, are o capacitate de 70 000 locuri, o înălțime de 55 metri și o formă eliptică. O curiozitate interesantă este faptul că arena găzduia și spectacole navale, putând fi transformată într-un bazin cu apă.
Roma nu este deloc un oraș scump. De altfel, fiind un adevărat muzeu în aer liber, poți vizita gratis o serie de obiective interesante. Printre acestea se numără Basilica Sf. Petru, cea mai mare biserică creștină din lume, cartierul Trastevere, cu numeroasele baruri și cafenele, Bocca dela Verita, monumentul cu rol de “detector de minciuni”, Forumul și Columna lui Traian, construite cu ocazia cuceririi Daciei sau Pantheonul, templul dedicat tuturor zeilor, fără ferestre, unde lumina pătrunde printr-o deschizătură cu diametrul de 9 metri aflată în centrul cupolei.
Sigur, din categoria obiectivelor ce pot fi vizitate fără niciun cost în Roma, nu pot să lipsească fântânile ce constituie adevărate minuni arhitecturale.
Fontana di Trevi, probabil cea mai celebră fântână a orașului, este dedicată zeului Neptun. În fiecare noapte, cca 3000 euro sunt scoși de pe fundul fântânii și donați în scopuri caritabile.
Fontana dei Quattro Fiumi sau “Fântâna celor patru râuri” este creația lui Gianlorenzo Bernini, iar cele patru statui simbolizează cele patru râuri ale paradisului: Dunăre, Nil, Rio de la Plata și Gange, din cele patru colțuri ale lumii.
Fontana delle Naiadi sau “Fântâna Nimfelor” este situată în Piazza della Repubblica și îl înfățișează pe Glaucus, zeul apelor, înconjurat de patru nimfe, care reprezintă cele patru tipuri de ape: râul, oceanul, lacul și apa subterană.